نماز ستون دین وَأَقِمْ الصَّلاةَ إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهَى عَنْ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْکَرِ
| ||
الذین ان مکناهم فى الارض اقاموا الصلوة و اتوا الزکوة و امروا بالمعروف و نهو عن المنکر و لله عاقبة الامور. یاران خدا کسانى هستند که هر گاه در زمین به آنها قدرت بخشیدیم ، نماز را بر پا مى دارند و زکات را ادا مى کنند و امر به معروف و نهى از منکر مى نمایند و پایان همه امور از آن خداست . (حج ، 41) اگر قدرت و امکانات، در دست افراد صالح باشد، بهرهبردارى صحیح مىکنند و اگر در اختیار نااهلان قرار گیرد سوء استفاده مىکنند. بنابراین دنیا و قدرت، براى گروهى نعمت و براى گروهى وسیلهى بدبختى است و قرآن از هر دو نمونه یاد کرده است: اگر مؤمنان به قدرت برسند، به سراغ نماز و زکات و امر به معروف مىروند ولى انسانهاى منحرف و نااهل، اگر قدرتمند شوند کارشان طغیان است،] و در راه نابودى منابع اقتصادى و نسل بشر گام بر مىدارند، یکى از صفات مومنان این است که اگر در زمین تمکنى پیدا کنند و در اختیار هر قسم زندگى که بخواهند حریتى داده شوند، در میان همه انواع و انحاء زندگى یک زندگى صالح را اختیار مى کنند و جامعه اى صالح به وجود مى آورند که در آن جامعه نماز به پا داشته، و زکات داده مى شود، امر به معروف و نهى از منکر انجام مى گیرد . و اگر از میان همه جهات عبادى، نماز و از میان همه جهات مالى، زکات را نام برد، بدین جهت است که این دو در باب خود (عبادات ) عمده هستند. و وقتى صفت مؤمنین مذکور در صدر آیات این باشد، و مراد از این صفت نیز آن باشد که در صورت داشتن قدرت و اختیار، اجتماعى صالح به وجود مى آورند، و از سوى دیگر حکم جهاد هم مخصوص به یک طایفه معینى نباشد نتیجه مى گیریم که پس مراد از (مؤمنین) عموم مؤمنین آن روز، بلکه عامه مسلمین تا روز قیامت است، و این خصیصه و طبع هر مسلمانى است، هر چند که قرنها بعد به وجود آید. پس طبع مسلمان از آن جهت که مسلمان است صلاح و سداد است هر چند که احیانا بر خلاف طبعش کارى بر خلاف صلاح انجام دهد.
علاوه بر اینکه، جامعه صالحى که براى اولین بار در مدینه تشکیل شده و سپس تمامى شبه جزیره عربستان را گرفت، عالى ترین جامعه اى بود که در تاریخ اسلام تشکیل یافت، جامعه اى بود که در عهد رسول خدا (صلى اللّه علیه و آله و سلم) در آن جامعه نماز به پا مى شد، زکات داده مى شد، امر به معروف و نهى از منکر مى شد، و این جامعه به طور قطع سمبل و مصداق بارز این آیه است 1-براى مؤمنان، تمام زمین یکسان است، آنان هر کجا که توان دارند هدف مقدّس خود را پیاده مىکنند. «فى الارض»
«اَقاموا الصلوة و آتوا الزّکوة و امروا بالمعروف...»
«اَقاموا» نه «یقیمون» «اَقاموا الصلوة و آتوا الزّکوة ...»
«اِن مکنّاهم ... اقاموا الصلوة
«اَقاموا الصلوة و آتوا الزکوة» (در 28 آیهى قرآن، زکات در کنار نماز آمده است). منابع : تفسیر نور قرائتی ونمونه [ پنج شنبه 91/12/3 ] [ 11:40 عصر ] [ اعظم ]
[ نظرات () ]
|
||
[ فالب وبلاگ : وبلاگ اسکین ] [ Weblog Themes By : weblog skin ] |